Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Η ακριβοτερη δωρεαν παιδεια.

Προσφατα, μια οικογενειακη μας φιλη αποφοιτησε απο την σχολη της και θελησε να μπει σε μια δευτερη σχολη οδοντιατρικης με στοχο να αποκτησει μεγαλυτερη εξειδικευση στο αντικειμενο της. Οταν πηγε στην, δημοσια, σχολη για να ενημερωθει τι ακριβως χρειαζεται για να φοιτησει η απαντηση που πηρε ηταν δεκα χιλιαδες ευρω "φακελακι" για να την επιτρεψουν να δωσει εξετασεις και φυσικα...ηταν αναγκασμενη να εχει καθηγητες της σχολης για ιδιαιτερα.
Το αποτελεσμα ηταν τελικα να γραφτει σε ενα φροντιστηριο για να ξαναδωσει πανελληνιες. Ομως εμενα, μου δημιουργηθηκε ο προβληματισμος για την διαφθορα που υπαρχει στην ανωτατη εκπαιδευση. Εχουν σημειωθει αρκετα παρομοια γεγονοτα και κανεις δεν τα εχει καταγγειλει επειδη φοβαται. Πως ομως θα καταφερουμε να αποκτησουμε αυτο που η κ.Διαμαντοπουλου χαρακτηρησε ως "νεο σχολειο";
Οι Ελληνες αγωνιστηκαν σκληρα για να μπορουμε εμεις σημερα να εχουμε την λεγομενη δωρεαν παιδεια. Κατι το οποιο βεβαια εξακολουθει να μην υπαρχει. Σε λιγα χρονια θα ειμαστε οπως και στην αρχαιοτητα, οι πλουσιοι μονο θα εχουν την δυνατοτητα να μορφωθουν και ολοι οι υπολοιποι θα γινονται υπηρετες και εργατες. Ο θεσμος της παιδειας ειναι ιερος και δεν επιτρεπεται να υποσκαπτεται απο προσωπικα συμφεροντα.
Εαν θελουμε να εχουμε δημοκρατια πρεπει να εφαρμοζεται κιολας χωρις καμια εξαιρεση. Ας επιτρεψουμε σε ολους να μορφωθουν και να γινουν επιστημονες. Ειναι κεκτημενο δικαιωμα και στις μερες μας καταπαταται συνεχως χωρις καμια αντιδραση. Τουλαχιστον ετσι, θα αναγεννηθει η ελπιδα αποφυγης λαθων του παρελθοντος. Καλη σας μερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου